2014. május 27., kedd

Orsó kiválasztása, szempontok

Kezdőként rögtön jön a kérdés, milyen orsót is válasszon az ember fia, ez a kis poszt ebben segít kicsit eligazodni, összeszedni egyszerűsítve a lehetőségeket.

Orsóval minden horgászboltban Dunát lehet rekeszteni, ember legyen a talpán, aki eligazodik közöttük, nem beszélve a sok apró finomságról, fejlesztésről, amelyek lényegesen megkülönböztetik azokat egymástól. Az orsókat elsősorban méretük és fékrendszerük különbözteti meg egymástól, először leírom, hogy melyik milyen, aztán jön néhány tanács a választáshoz kezdő szemmel.

A fék olyan, mint az autón: több rendszerű fék van, egyik erre jobb, másik arra, lényeg, hogy az autó (orsódob) lassítson vagy megálljon, amikor kell neki.

Alapvetően négy fékrendszerről beszélhetünk, fejlettségi, megbízhatósági és árbeli sorrendben ezek a hátsó fék, első fék, nyeletőfék és harcifék.

Hátsófék

Az orsó hátsó részén egy kis elfordítható gombbal állítjuk a fékerőt, amely a benne található kisméretű lamellák szorításával lassítja a dob forgását. Mivel a lamellák kicsik, a fékerő kevésbé érzékenyen állítható, előnye, hogy könnyen hozzáférhető, kényelmes a használata fárasztás közben is. Felismerhető az ilyen orsó az orsó hátulján lévő árva tekerőgombról.


Elsőfék

A fék az orsó elején található, a lamellák nem az orsóba, hanem magába a dobba vannak beépítve. Finoman, precízen állítható a fék szorítóereje, méretéből és kialakításából fakadóan nagyobb igénybevételt bír ki, mint a hátsófékes társai. Hátránya (ez azért megszokás kérdése), hogy fárasztás közben kicsit kényelmetlenebb az állítása az elhelyezkedés miatt. Felismerhető arról, hogy hátul nincs tekerőgomb, cserébe elöl van.



Nyeletőfék

Kettős fékrendszer. Az orsó alapvetően elsőfékes rendszerű, azonban bele van építve egy hátsó fék is. Alap helyzetben az orsó elsőfékesként viselkedik, azonban sokszor szükség lehet arra, hogy "magára hagyjuk" a botunkat anélkül, hogy kockáztatnánk, hogy egy erősebb hal kirángatja a tartóból egy vehemens kapással. Éjszakai horgászatnál nagyon hasznos, illetve akkor is, ha a másik botunkkal éppen fárasztunk, vagy épp WC-re megyünk. Az orsó hátsó részén található egy tekerőgomb, illetve felette egy fel-le billenő kapcsoló, amivel be- és kikapcsolható a nyeletőfék. Bekapcsolása után az orsó saját első fékje kiiktatásra kerül, és a hátsó gombbal tudjuk a nyeletőfék erősségét szabályozni. A lehető leglazábbra kell állítani, hogy a kapásjelzőnk még ne húzza le, de ha hal akad a horogra, akkor érzékelhető ellenállás nélkül tudja vinni a zsinórunkat, ameddig akarja. Ha ilyenkor kapásunk van soha nem szabad berántani a botot, először MINDIG ki kell kapcsolni a nyeletőféket, különben csúnyán lefut egy méter zsinór a dobról egy mozdulattal az orrunk elé begubancolódva. A kikapcsolás vagy a váltókar kézi visszakapcsolásával, vagy az orsó hajtókarjának 1/4 vagy 1/2 fordulatával történhet, ekkor egy határozott kattanással észleljük, hogy kikapcsolt, és beránthatunk, kezdhetjük a fárasztást. Felismerhető a két fékről, és a kapcsolóról a hátsó fék felett.


Harcifék

Módosított hátsófék rendszer. A fék erejét a hátsó tekerőgombbal állítjuk, ami felett található egy billenőkar, amely balra húzva lazítja, jobbra pedig feszíti a féket, ezáltal menet közben egy rendkívül finom állítást tesz lehetővé. Felismerhető a hátsó fék előtti billenőkapcsolóról.


Kiválasztás szempontjai
  1. Első és legfontosabb a méret. az orsókat a dobméretük alapján 20-as, 30-as, 40-es...stb méretben árulják (durva becsléssel: 40-es orsóra 40-es zsinórból 100 méter fér a dobra). A dob mérete három dolgot determinál: azt, hogy mennyi zsinór fér el rajta, azt, hogy milyen gyorsan tud letekeredni arról dobáskor, illetve azt, hogy hány hurok képződik a zsinóron. Ezek alapján kiválasztáskor tudnunk kell, mire akarjuk majd használni. Ha kis távolságra úszózunk, pergetünk, akkor egy 20-as, 30-as orsó ideális választás lehet, hiszen nem kell túl sok zsinór, és nem kell meghajítani a 100 métert sem vele. Ha fenekezünk, messzebb kell dobálnunk, akkor 40-től felfelé érdemes gondolkodni, 100 méter környéki vagy feletti táv esetében 60-70-es orsó ideális választás lehet. 
  2. Második szempont a fékrendszer, jelenleg legnépszerűbbek az elsőfékes és nyeletőfékes orsók, a legnagyobb választék is ezekből található.
  3. Ha ez is megvan, akkor már csak az árkategóriát kell belőnünk. Lényeges, hogy lehet tökéletesen jó egy 5000 Ft-os orsó is, de a középmezőny minőség tekintetében is inkább 10.000 Ft felett található. Meggondolandó, hogy egy olcsó orsó olcsó minősége miatt hamarosan úgyis kénytelenek leszünk megvenni egy másikat: akkor már sokkal érdemesebb egy megbízható jó orsót venni, és akkor nem kell bosszankodnunk és utólag okoskodni.
Előnyök, speciális szkillek

Számos remek megoldás létezik a különféle problémák kiküszöbölésére, hiszen ez a terület is gyorsan fejlődik, kérdezzük meg az eladót ezekről mindenképp, hiszen két modell között akár döntő érv is lehet egy-egy fejlesztés, kényelmi funkció. A leggyakoribbak:
  1. Általában a csapágyszámot mindig feltüntetik a gyártók az orsókon. A csapágy ugyebár a súrlódás csökkentésére szolgál, minél több van, annál jobb, de 4-6-nál több már általában csak parasztvakítás
  2. Jó, ha a zsinórvezető görgő is csapágyazott, ez csökkenti a zsinór megtekeredését csévélés közben
  3. Különféle visszacsapódás-gátló megoldások léteznek, amelyek meggátolják, hogy dobáskor a felkapókar levágódjon, és szakadjon a szerelékünk
  4. Végtelen visszaforgásgátló - az orsó csak a tekerés irányába tud forogni, visszafelé nem. Régebbi modelleknél több gátlási pont létezett, amelyek megakasztották a visszaforgást, ez mára oda fejlődött, hogy a holtjáték gyakorlatilag nulla lett. Fontos lehet, hiszen akasztáskor olyan erők lépnek fel, amelyeknél minden ilyen terhelés sokat számít a siker érdekében
Karbantartás

A horgászfelszerelésünk legsérülékenyebb darabja az orsó, ezért a rendszeres karbantartása nélkülözhetetlen. Ne tegyük le a földre, porba, mert az olajozott alkatrészei gyorsan beszívják azt recsegést, károsodást okozva. Téli, vagy hosszabb pecamentes időszakban érdemes óvatosan szétszedni, ehhez segédlet rengeteg van a neten, és megfelelően kitisztítani, hogy a továbbiakban is megbízható eszköz maradjon.

Javaslat az elsőzéshez

Egy 4-6 csapágyas első- vagy nyeletőfékes 40-es orsót vetetnék azzal, aki most kezdi a horgászatot. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése